breadcrumbs_revolution_theme

Licente Microsoft OEM

Licentele OEM prescurtare de la Original Equipment Manufacturer - sunt destinate producătorilor de echipamente de calcul, celor care asamblează sau comercializează calculatoare. Aceștia preinstalează produsele software si furnizează apoi calculatoarele gata pregătite pentru a fi folosite de către utilizatorii finali.
Preturile licențelor OEM sunt in general mai scăzute decât produsele FPP1, tocmai pentru ca firmele System Builder2 sa poată oferi la preturi convenabile calculatoare cu software preinstalat profesional.

Microsoft Windows OEM
Microsoft recomanda tuturor utilizatorilor achiziționarea sistemului de operare Windows in regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat funcționează imediat ce au fost achiziționate si au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. 

Intrebari frecvente despre licentele OEM
De ce nu am voie sa mut licenta mea Windows OEM pe alt calculator?
 • Sistemul de operare este o componenta critica in buna functionare a unui calculator. Un sistem de operare este strans legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intima si corecta dintre sistem de operare si hardware este conditionata de prezenta driverelor si setarilor corecte, configurate de cel care instaleaza Windows pe un calculator.
 • Iata de ce, firma sau persoana care instaleaza sistemul de operare pe un calculator poarta o anumita responsabilitate vis-a-vis de buna functionare.
 • Aceasta responsabilitate este cuprinsa in licenta Windows OEM. Cine instaleaza sistemul de operare, trebuie sa asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licentei Windows OEM, va instala produsul si va asigura suportul tehnic pentru acesta. Aceasta obligatie pica, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat si livrat calculatorul cu Windows preinstalat.
 • Mutarea licentei pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare sa asigure suportul pentru o configuratie pe care nu a creat-o, cel putin potential. Cum in lume exista zeci de mii de firme care asambleaza calculatoare si preinstaleaza Windows OEM, livrand multe milioane de PC-uri, licenta Microsoft OEM trebuie sa asigure o protectie la nivel juridic si practic acestor firme.
 • Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licentei, pe alt calculator.
Exista produsul standard Windows in licentierea de volum?
 • DA. Mai nou, Windows poate fi achizitionat prin licentierea in volum, dar numai in cadrul licentierii de tip Get Genuine Windows Agreement (GGWA) si doar in scenarii de legalizare3 a bazei de PC-uri instalate.
 • In contracte Open License, Open Value Subscription (OVS) si toate celelalte programe de licentiere in volum (OV) Microsoft, Windows apare doar ca licenta de upgrade. Cu alte cuvinte, pe calculatoare trebuie deja sa existe o licenta standard de Windows. In aceste conditii, Microsoft incurajeaza preinstalarea OEM a sistemului de operare Windows de catre firmele IT care asambleaza si comercializeaza calculatoare.
Ca utilizator final, pot cumpara licente Windows OEM?
 • NU. Conform System Builder2 License Agreement, entitatea care desface cutia OEM este obligata sa instaleze licenta pe un calculator nou, sa vanda acel calculator si sa asigure suportul pentru instanta Windows instalata OEM.
 • Odata cu aparitia solutiilor de legalizare3 GGK si GGWA, licentele OEM nu mai pot fi folosite in scenarii de legalizare3.
Cum obtin alte produse OEM decat Windows? Microsoft Office, servere, aplicatii?
 • Aplicatiile si serverele in regim OEM se pot achizitiona numai impreuna cu un calculator complet asamblat.
 • Nu toate produsele Microsoft sunt disponibile in regim OEM. Produsele ce nu sunt comercializate in regim OEM pot fi insa achizitionate prin licentierea de volum: Open License (OV), Open Value Subscription (OVS) etc.
 • Prescurtari pentru diverse variante de distributie
 • Exista 3 sub-tipuri de licente tip OEM, fiecare adaptata unui anumit model de distributie a software-ului in piata:
COEM - prescurtare de la Commercial OEM
 • Este cea mai comuna varianta. Sunt licente OEM pe care firmele IT System Builder2 le preiau de la distribuitori Microsoft autorizati pentru a pre-instala software-ul pe sisteme asamblate si/sau comercializate de ele.
DOEM - acronim pentru Direct OEM
 • Marile firme, care produc calculatoare in masa, pot semna acorduri si pot obtine licente OEM direct de la Microsoft, nu neaparat prin distribuitori autorizati.
ROK - sau Reseller Option Kit
 • Acolo unde kitul software este personalizat pentru hardware cu configuratii speciale. La cererea clientului, resellerul include acest kit in configuratia corespunzatoare solicitata de client si asigura suportul pentru instalare si configurare, prin telefon sau alte mijloace.
Note in text
 1. FPP sau Full Package Product - reprezinta produsul software de sine statator, asa cum poate fi acesta gasit pe rafturile magazinelor. Forma de prezentare este, de obicei, o cutie care cuprinde licenta, kitul de instalare si manualul. Un produs FPP este de obicei mai scump decat licenta acestuia in regim OEM sau prin acorduri de licentiere in volum (Open License).
 2. System Builder - este denumirea generica cu care Microsoft desemneaza firmele sau organizatiile ce construiesc, asambleaza si comercializeaza calculatoare.
 3. Legalizare - Pentru legalizarea instalarilor de Windows, apelati la solutiile de legalizare Get Genuine Kit si Get Genuine Windows Agreement.
Important: Licentele OEM Microsoft Windows nu mai pot fi folosite pentru legalizarea bazei instalate de PC-uri. Conform System Builder License Agreement, punctul 5, entitatea care desface cutia OEM trebuie sa preinstaleze si sa livreze calculatorul cu licenta OEM pre-instalata.